U bent hier
Voorstel voor het oprichten van een fietsotheek , tegen kansarmoede
Kinderen groeien snel, en als ouder is het prijzig en lastig om dan altijd een nieuwe fiets te moeten aankopen.
Daarom kunnen we naar het voorbeeld van onder andere Antwerpen, Gent en Mechelen een fietsotheek openen.
In Mechelen werkt een sociale werkplaats samen met de stad om deze fietsotheek aan te bieden aan de inwoners.
Eigenlijk zoals een bibliotheek, maar dan met fietsen. Het heeft vele voordelen: het is goedkoop, beter voor het milieu en efficiënt.
Ouders met jonge kinderen (2 tot 12 jaar) kunnen hier een kwaliteitsvolle kinderfiets ontlenen gedurende langere periode: een meegroeifiets aan een democratische jaarprijs. Dit kan gaan van een loopfietsje tot een grote fiets om naar de middelbare school te gaan.
Telkens je kind te groot is geworden voor zijn of haar fiets, ruil je die in voor een groter model.
Zo heeft je kind altijd een fiets op maat en hoef je geen fiets meer aan te kopen. De fietsen krijgen geregeld een onderhoud door de mensen van de sociale werkplaats. Zij doen ook herstellingen aan democratische prijzen Een abonnement kost tussen de 20 en 35 euro.
Dan beschik je een heel jaar over een aangepaste fiets. Wanneer de fiets te klein wordt, kan je die omruilen voor een grotere.
Voor de kansengroepen bestaan er in Antwerpen zelfs sociale tarieven.
Daar werkt de Fietsuitleendienst ook samen met het OCMW Dit initiatief zou voor veel kinderen in onze stad een kans kunnen zijn om ook met de fiets naar school te gaan, om met hun vrienden te fietsen, om deel te nemen aan fietstochten die door de school georganiseerd worden.
Zo worden kansarme gezinnen ook mobieler en kunnen ze een breder sociaal leven uitbouwen. Op deze websites kan u het voorbeeld van Antwerpen bekijken. www.fietsotheek.be A’pen op wieltjes (facebook) In Leuven start men in maart 2017 met een fietsuitleendienst.
Deze website is www.velokadee.be
Marleen Vrancken N-VA Genk