Stad Genk stunt met een foutgelopen verdeling van mondmaskers

Op 22 mei 2020
Stad Genk stunt met een foutgelopen verdeling van mondmaskers

Op de gemeenteraad van dinsdag werd er door Laura Olaerts van onze fractie ook vragen gesteld bij de bedeling van de gratis mondmaskers door Stad Genk. Die verliep, op zijn zachtst gezegd, niet probleemloos. De inwoners van de stad Genk moesten hun gratis mondmasker zelf gaan ophalen in tegenstelling tot veel andere gemeentes waar ze simpelweg een pakketje in de brievenbus ontvangen. De uitnodigingen daarentegen werden wel met de hand in de bussen gestoken.

Heel wat gezinnen ontvingen voor de afhaling geen uitnodigingskaart, meerdere verschillende uitnodigingskaarten of een verkeerde kaart bedoeld voor een ander afhaalpunt. Er zijn ook Genkenaren waarbij het moment en het adres van het afhalen op hun uitnodigingskaart niet overeenkomen met het aan hun toegewezen afhaalpunt op de website. “Het heeft allemaal voor veel verwarring en onnodige verplaatsingen geleid. Maar ook de bedeling van de mondmaskers liep mank.'' stak Laura Olaerts van wal. ''We vernemen dat er wachttijden waren van een half tot twee uren. Dat is toch tegen de adviezen van de Nationale Veiligheidsraad die er op wijst dat massa bijeenkomsten vermeden moesten worden. En dan moet iedereen ook nog eens dezelfde identiteitskaartlezer gebruiken en aanraken.''

Tot slot werd door stad Genk gecommuniceerd dat iedereen die zijn mondmasker niet ging afhalen op het toegewezen afhaalmoment, nadien nog steeds de mogelijkheid heeft om ze te gaan afhalen op het stadhuis. Waardeloos is deze communicatie, zo blijkt… Als je je mondmasker niet ging afhalen, dan zat de enveloppe de dag nadien gewoon netjes in je brievenbus. Handig toch?

Het inconsequente antwoord van de burgemeester was alleszeggend. Hij stelde dat er inderdaad enkele fouten in de verdeling van de uitnodigingskaarten in de zones zijn geslopen. En dat zorgde voor problemen bij de afhaallocaties. Eerst sprak hij over 3 plaatsen met wachttijden, dan over 5 om te eindigen bij 2. Daar moeten we geen tekening bij maken...

Het stadsbestuur wou uitpakken met een stunt en een eigen bedelingssysteem uitdokteren. Terwijl er in deze uitzonderlijke tijden geen plaats is voor experimenten of probeersels. De uitkomst is bij deze geweten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is