Speurwerk politie Carma lijdt onder absurd gependel tussen Bree en Genk

Op 11 maart 2021
Speurwerk politie Carma lijdt onder “absurd gependel” tussen Bree en Genk

N-VA Genk vraagt duidelijkheid over de efficiëntie en een onafhankelijk onderzoek over de uitgaven rond dienstverplaatsingen binnen politiezone CARMA. Dat berichten HLN.be en Het Belang van Limburg vandaag. “Rechercheurs moeten nu soms zes keer pendelen tussen Genk en Bree in één dossier" weet gemeenteraadslid Danny Kerkhofs, die de alarmbel luidde.

Sinds de fusie tot politiezone CARMA in 2017 is er een zeer versnipperde werking voor de recherche. Dit zet de efficiënte werking van het korps onder druk. N-VA Genk vraagt duidelijkheid over de efficiëntie en een onafhankelijk onderzoek over de uitgaven die met de dienstverplaatsingen door deze versnipperde werking gepaard gaan.

In mei 2017 is politiezone CARMA ontstaan uit de fusie van de toenmalige politiezone MidLim en Noordoost Limburg. Het grondgebied van de zone strekt zich vanaf toen uit van het noorden van Kinrooi en Bocholt tot het uiterste zuiden van de zone over een afstand van meer dan 40 kilometer.

Sindsdien dient de recherche, welke is ondergebracht in de gebouwen van de vroegere hoofdzetel te Bree, zich eerst aldaar aan te melden,  en vervolgens haar activiteiten te ontplooien over de twee vroegere zones: een deel van de werking zoals het verhoren van verdachten of getuigen wordt in vele gevallen in Genk gedaan, terwijl de administratie (verslagen, bewijsmateriaal,…) zich situeert in Bree.

‘’We weten dat het werk van de recherche onder tijdsdruk staat” zegt Danny Kerkhofs, gemeenteraadslid voor N-VA Genk. “Het is dan ook absurd dat de opdeling van locatie ervoor zorgt dat die beperkte tijd dan nog eens met een inefficiënte werking te maken krijgt. Echt politiewerk lijdt hieronder, terwijl het meer dan ooit broodnodig is. Bij deze organisatie treft uiteraard de rechercheurs geen schuld. Het brengt bij het personeel echter wel heel wat frustratie teweeg, omdat het vaak gebeurt dat men in hetzelfde dossier een 5 à 6-tal keren moet pendelen tussen Bree en Genk. Totaal van de pot gerukt. Er zijn ook negatieve effecten op de werksfeer en deze werking zorgt voor personeelswissels bij het korps.”

N-VA Genk vraagt dan ook duidelijkheid over de efficiëntie en een onafhankelijk onderzoek aangaande de uitgaven die met deze dienstverplaatsingen met persoonlijk -en dienstvoertuig binnen de politiezone CARMA gepaard gaan. “Wij vinden het helemaal niet logisch dat de werkvloer zover uit elkaar getrokken is, dat men in het zelfde dossier voor de ene ambtsverrichting in Bree moet zijn en voor de andere in Genk.” Is Danny Kerkhofs duidelijk. “Het zou efficiënt moeten gaan op het vlak van onderzoeken, zowel op de plaats van delict, alsook bij de administratieve afwerking van het dossier.”

HLN: https://www.hln.be/genk/rechercheurs-pendelen-teveel-tussen-genk-en-bree...

HBVL: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20210310_97720728

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is