Sluiting Carrefour Genk – Stand van zaken

Op 19 april 2018, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Mijnheer de burgemeester,
Op donderdag 25 januari 2018 kondigde de directie van de Belgische tak van Carrefour een herstructurering aan. Twee hypermarkten moesten de deuren sluiten, waarvan één in onze eigen stad. Een hypermarkt, gelegen in het midden van de stad, die al jaren structureel verlieslatend was. Het bilan van de sluiting is betreurenswaardig, 90 mensen verliezen hun job. Eén voor één persoonlijke drama’s. Maar de massahysterie die bij sommigen uitbrak was op zijn minst misplaatst. Jobs verdwijnen én verschijnen nu eenmaal, zo gaat dat in een goed draaiende economie. De vergelijking met Ford Genk gaat niet op.
De Limburgse economie doet het namelijk goed. Er zijn meer dan 28 000 vacatures, waarvan 12 000 voor laaggeschoolden. We moeten deze mensen dus begeleiden en perspectief geven op een nieuwe job, desnoods in een andere sector met een toekomst, want hun situaties zijn niet uitzichtloos.
U liet direct na het slechte nieuws al weten dat u met de directie van Carrefour op zoek wilde gaan naar alternatieven opdat de hypermarkt in Genk toch zou kunnen overleven. Desnoods in een meer afgeslankte versie. De Colruyt Group had ook al laten weten dat ze een nieuwe vestiging in Genk wilt openen, u communiceerde dat u ze wilde overtuigen om te kiezen voor het centrum. De CEO van Wereldhave Belgium, Kasper Deforche, liet begin februari in de Tijd weten dat al zeker vijf supermarktketens zich hebben aangemeld om de plaats in te nemen van de Carrefour hypermarket. In de tussentijd ontving u ook ‘open briefschrijvers’ om de piste van een foodmarket te bestuderen. Wat wordt het nu?
Net voor het indienen van deze vraag, kwam het bericht dat Carrefour Genk, zij het in afgeslankte vorm, toch zou blijven bestaan. Er zou toch voor een andere locatie gekozen worden.
Daarom, mijnheer burgemeester, had ik graag antwoord gehad op volgende vragen:
1. U hebt reeds samengezeten met de Carrefour groep, welke redenen waren voor de directie doorslaggevend om de Genkse hypermarket te sluiten?
2. Kunt u ons een duidelijke en volledige stand van zaken geven van al uw tussenkomsten in dit dossier? Over uw gesprekken met Carrefour, Colruyt, de Wereldhave Groep én eventueel andere belangrijke actoren in dit verhaal?
3. Wat is de huidige stand van zaken, zowel mbt Carrefour, als mbt de invulling van de eventueel vrijgekomen ruimtes in Shopping 1?
4. Hoe gaat de stad - binnen een groter kader - extra investeren en maatregelen nemen voor het ontwikkelen van de handelskern?
Jos Lantmeeters
Fractieleider N-VA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is