Parkeren in Genk: duidelijk voor u?

Op 16 april 2020, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws, Gemeenteraad
Parkeren in Genk: duidelijk voor u?

Het heeft lang op zich laten wachten, het parkeerbeleid van de stad Genk. Eindelijk ligt het plan op tafel. Onze Genkse N-VA-fractie is al jaar en dag vragende partij voor een eenduidig parkeerbeleid in Genk.

De diensten zijn erin geslaagd om Genk in te delen in 4 parkeerzones. In plaats van een Genker kwartier krijgen wij een Genker uurtje. Met het verschil wel dat deze 1x te gebruiken is per 24u. Is jouw gratis tijd opgebruikt dan betaal je 2,5 euro per half uur. Je mag ook maximum 1,5u in één en dezelfde parkeerzone blijven staan. Indien je langer dan 1,5u parkeert riskeer je een boete van 25 euro.

Parkeren in de Stalenstraat, Hoevenzavellaan en Vennestraat kost, na het gratis uur, 1 euro per half uur. Op de Fruitmarkt zal het gratis half uur ook vervangen worden door dit algemeen systeem. Aan het station sta je een hele dag voor 5 euro.

Het is niet mogelijk om het gratis uurtje op te delen in 4 kwartiertjes of 2 half uurtjes, ook al is jouw uur niet opgebruikt. Kom je later op de dag een tweede keer terug voor vb. een kort slagersbezoek? Dan betaal je vanaf de eerste seconde.

Parkeerwachters worden vervangen door een scanwagen. De nieuwe betaalautomaten vragen steeds naar het kenteken van jouw voertuig. Deze gegevens worden doorgestuurd naar de scanwagen en als deze voorbij komt weet hij meteen of je betaald hebt of niet en hoe lang je er al staat.

Maar wat dan met de zorgverleners en mensen met een mindervalidenkaart? Omdat er geen parkeerwachters meer zijn wordt alles geregeld via het kenteken van jouw voertuig. Zorgverleners en mensen met een mindervalidenkaart dienen zich zo snel mogelijk te registreren bij de stad. Zo kunnen zij gratis blijven parkeren. Het aantal parkeerplaatsen voor zorgverleners zal in het nieuwe parkeerbeleid verdubbeld worden, zijn deze plaatsen ingenomen dan mogen zij ook elders in deze zone gratis staan.

Deze maatregel kan pas van start gaan als de Coronamaatregelen versoepeld worden. Momenteel is het niet mogelijk om de parkeerautomaten aan te passen.

Het praktisch uitrollen van dit plan en de communicatie hierover is onze grootste zorg, ook de media geeft foute en onvolledige informatie. N-VA Genk vraagt duidelijke communicatie voor alle Genkenaren, zodat er geen nare verrassingen voorkomen. Ook zullen we vanuit de oppositie nauwgezet letten op de praktische kant en handhaving van dit systeem. Het kan niet de bedoeling zijn dat de Genkenaar hier het slachtoffer van is.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is