Minister Demir levert omgevingsvergunning af voor herinrichting Ford-site in Genk

Op 3 mei 2021

Vandaag heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de omgevingsvergunning afgeleverd voor de herinrichting van de voormalige Ford-terreinen in Stad Genk. Het gaat om de eerste omgevingsvergunning sinds Demir een instructie afvaardigde over de tussentijdse aanpak van de stikstofproblematiek. Daardoor kan nog voor de zomer gestart worden met de afbraak van de resterende gebouwen en verhardingen, de realisatie van kade-infrastructuur en alle andere noodzakelijke werken. De vergunning en werkzaamheden moeten het terrein bouwklaar maken voor latere investeringen die op termijn 2.500 jobs creëren.


De herinrichting van de voormalige Ford-terreinen kan beginnen. Na de afbraak van enkele gebouwen om investeringen van onder meer H. Essers en Port of Limburg mogelijk te maken, luidt de omgevingsvergunning die Demir afleverde de start in van grootschaligere herinrichtingswerken. Bestaande gebouwen en verhardingen, waaronder de legendarische parkeervlakte, kunnen eindelijk afgebroken worden. Het terrein wordt heringericht met nieuwe wegverbindingen, waterbekkens en groenzones. Percelen worden bouwrijp gemaakt. Tegelijk wordt ook kade-infrastructuur gerealiseerd en komt er een regionaal watergebonden overslagcentrum.

Voor minister Demir is de aflevering van de omgevingsvergunning een hele opluchting, na een periode waarin er onduidelijkheid was over de aanpak van stikstof in alle belangrijke vergunningsaanvragen in Vlaanderen. “Het is cruciaal dat alle vergunningverlenende overheden in Vlaanderen op een rechtszekere manier vergunningen kunnen afleveren voor investeringen die zorgen voor welvaart en jobcreatie. Hier op de Ford-site moeten op termijn tot 2.500 extra jobs mogelijk worden, waarmee Limburg haar reputatie hoog houdt in het herontwikkelen van verlaten bedrijfssites. Na de mijnterreinen van Genk, Eisden en Beringen, en de Philips-site in Hasselt krijgen ook deze gronden een nieuwe toekomst”. is Demir trots.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is