Kandidaat burgemeester Zuhal Demir

Op 25 september 2018, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws

Beste Genkenaar,

Op 14 oktober stel ik, samen met de lijsttrekkers van andere partijen, mijn kandidatuur voor het burgemeesterschap van onze stad. 

Ik wil u daarom graag informeren over de dromen die ik voor onze stad heb en hoe ik ze, samen met de hele N-VA-ploeg, wil realiseren. Stuk voor stuk bekwame, enthousiaste mensen in wie ik geloof en die ik vrienden mag noemen. de komende maand zal ik met hen iedere wijk in de stad bezoeken en wil ik u overtuigen dat het anders kan in Genk. anders en beter. Dat wil ik doen met respect en zorg voor wat goed is, maar zonder te negeren wat helemaal anders moet.

Genk is mijn geboortestad

Toen ik 38 jaar geleden geboren werd in Waterschei, was ik op slag verliefd op dit prachtig stukje Genk. Genk is de stad waar ik schoolliep, waar ik leerde dat voor iedereen kansen zijn weggelegd. Ook voor de dochter van een gastarbeider. Ik heb in mijn jeugd veel mensen ontmoet, waar ik tot op de dag van vandaag dankbaar voor ben: mijn hardwerkende ouders, de Vlaamse leerkrachten die in me geloofden, de Turkse buren die familie werden, de Italiaanse vrienden die me deden inzien dat anders zijn best kan in een stad als de onze...

Genk heb ik altijd in mijn hart gedragen

Genk heeft altijd in mijn hart gezeten. Ook in de jaren dat mijn studies, het werk en uiteindelijk de liefde me naar de Scheldestad brachten, waar ik als districtburgemeester van Antwerpen een coalitie leidde. Bij de eedaflegging had ik mijn vaders mijnwerkerssjaaltje nog op zak. Toen ik vorig jaar als staatssecretaris de eed mocht afleggen, heb ik het sjaaltje rond mijn pols gedraaid. een klein gebaar waarmee ik mijn dankbaarheid voor mijn ouders wilde uitdrukken. Maar het was ook een ode aan Genk, de stad die me gevormd heeft. Er is een gemeenschap nodig om een kind op te voeden. Dat was toen zo en dat is vandaag zo. Het is die Genkse gemeenschap van zoveel origines die ik vandaag als politica wil dienen en waarvoor ik uw stem wil vragen.

Genk kan beter

Ik geloof niet dat het goed gaat met het sociale weefsel van onze gemeenschap. Genk is vandaag een eilandengroep waarin verschillende culturen hun eigen waarden en normen uitbouwen en zich afzetten tegen de andere. De islamitische school, die straks zijn deuren wil openen in Genk, is daar een voorbeeld van. Het is geen antwoord op racisme of kansarmoede. Het is de bevestiging ervan. Voor mij is Genk één gemeenschap met gelijke rechten en gelijke plichten.

De lijst van N-VA Genk is een bonte verzameling van exotisch en minder exotisch klinkende achternamen. Ze hebben één achtergrond en identiteit gemeenschappelijk: we zijn allemaal Genkenaren die samen aan de kar willen trekken. Bij ons is er geen plaats voor een 'Italiaanse', een 'Turkse', een 'Marokkaanse'... burgemeester die binnen de gemeenteraad strijdt voor de belangen van de eigen gemeenschap. Voor ons is er maar één gemeenschap met gelijke rechten en gelijke plichten. Het is de basis waarop we het gemeenschapsgevoel willen herstellen.

Genk moet strijden tegen kinderarmoede

Het is met dezelfde open blik dat we de groeiende kinderarmoede in de stad willen aanpakken. We investeren er met z'n allen veel geld in, zonder dat we erin slagen om de kinderarmoede terug te dringen. Volgens N-VA Genk wordt er bij de keuzes die gemaakt worden inzake hulpverlening en oplossingen te vaak gekeken naar de politieke banden van de hulpverlener en te weinig naar de noden van de hulpbehoevende. Het succes van hulpverlening en ondersteuning wordt niet alleen bepaald door het aantal mensen dat je helpt. Wel door het aantal mensen dat uit de armoedespiraal ontsnapt.

Genk moet veiliger

Een laatste speerpunt waar ik u de volgende maand mee hoop te overtuigen, zijn onze plannen om van Genk een veiligere stad te maken. Want ook hier is de eilandmentaliteit een bepalende factor geworden. 'Zacht waar kan, hard waar het moet', is het motto van de N-VA. In Genk mag geen enkel kind opgroeien in een wereld waar drugs en geweld normaal worden bevonden. U merkt het, we hebben de komende maand heel wat om over te praten. Maar wie wil besturen, moet ook luisteren. Spreek mij en onze andere kandidaten gerust aan. Of stuur ons een email via genk [at] n-va.be. U zal steeds antwoord krijgen.

Tot snel,

Zuhal

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is