Genks boerkiniverbod: maakt burgemeester Dries plaats voor symbool van ongelijkheid tussen man en vrouw?

Op 20 februari 2019

Uitstelgedrag tot na de verkiezingen van 26 mei. Zo kan ik de antwoorden van burgemeester Wim Dries al na 2 gemeenteraden samenvatten. Nadat de burgemeester in januari belastingsverhogingen voor de Genkenaren weigerde uit te sluiten, weigerde de burgemeester gisterenavond alweer te antwoorden op de simpele vraag: ‘Zal het geldende boerkiniverbod in het stedelijk zwembad gehandhaafd worden?’. Op die vraag komt pas een antwoord na de zomer Lees: na de verkiezingen. Zijn “uitstel” zou een deal kunnen zijn om na de verkiezingen de zoveelste apartheid in Genk te installeren.

Als fractieleider van N-VA zette ik het zwembadreglement zelf op de agenda van de gemeenteraad. Aanleiding was de melding van meerdere Genkenaren over een vrouw in boerkini die het zwembad weigerde te verlaten. Ondanks aanmaning van de aanwezige redders. Ondanks het feit dat er momenteel een verbod op het dragen van een boerkini geldt.

Dat duidelijkheid over de geldende reglementen noodzakelijk is, staat buiten kijf. In o.m. het zwembad van Hasselt maakt men daarom gebruik van duidelijke, taalonafhankelijke, pictogrammen die weergeven wat wel of niet toegelaten is. Zo worden discussies vermeden. Dit ontbreekt echter in Genk. Ik pleitte er dan ook voor om het geldende reglement om te zetten in duidelijke pictogrammen en om over het huidige boerkiniverbod te communiceren. Goede afspraken maken goede vrienden.

Het antwoord van de burgemeester was veel meer dan alleen teleurstellend. De burgemeester schoof mijn vraag meteen op de lange baan door aan te kondigen dat er een nieuw zwembadreglement komt in de zomer van 2019. Na de verkiezingen dus. Of er inhoudelijk iets aan het reglement zal veranderen, is onduidelijk. Meer nog: de burgemeester wou niet garanderen dat het verbod op het dragen van de boerkini zal blijven bestaan.

Nochtans is het signaal dat hij daarmee geeft geen fait divers. Dit gaat niet over het al dan niet mogen dragen van een stuk textiel, maar over de symboliek achter de boerkini. Het is een symbool van de ongelijkheid tussen man en vrouw. Dat de burgemeester van Genk de handhaving van het verbod niet garandeert is dan ook veelzeggend. De fundamentele ongelijkheid van man en vrouw past niet in het Genk waar ik voor sta. Een burgemeester die ongelijkheid in zijn stad wil tegengaan is daarin ondubbelzinnig. Mijn vraag was nochtans heel simpel.

Het antwoord van de burgemeester roept veel vragen op. Plant de burgemeester een beleid op maat van een specifieke electorale groep? Is hij zelf voorstander van vrouwbedekkende kleding? Of zal hij alsnog het boerkiniverbod handhaven? Ongetwijfeld zal hij me verwijten dat ik deze vragen publiek stel. Maar hij heeft een keuze. Ondubbelzinnig symbolen van ongelijkheid verwerpen is de beste.

Zuhal Demir
Fractieleider N-VA Genk

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is