De Genkenaar: het kind van de rekening

Op 21 mei 2020
De Genkenaar: het kind van de rekening

Het was een bewogen gemeenteraad afgelopen dinsdag met de bespreking van het jaarverslag en, belangrijker, de cijfers achter de jaarrekeningen.

Een niet-verkiezingsjaar (lokaal) doet wonderen, want het financieel resultaat van 2019 verschilt duidelijk met 2018 en zelfs 2017. Het was op basis van de cijfers van 2017 en 2018 dat de N-VA fractie aangaf dat de belastingen zouden verhoogd worden. Een voorspelling die jammer genoeg waarheid is geworden. 2019 brak die trend. ''Jammer dat de coalitie van CD&V en SP.A de financiële hygiëne van het goede jaar 2019 niet heeft meegenomen in haar begroting van de komende legislatuur 2020-2026. Bijkomende belastingen voor uw portefeuille hadden zo vermeden kunnen worden.'' vindt gemeenteraadslid Jasper Olaerts.

Want vergis u niet, Stad Genk gaat zeer nalatig met haar budget en dus uw belastinggeld om. De 'projectgrond Eendenpoel' wordt door het stadsbestuur en niet toevallig bevoegd schepen Dhoore verkocht voor €140.000 onder de meestbiedende prijs aan Group GL en architectenburo Dhoore-Vanweert. Jan Bergmans pakte de schepen hier stevig over aan en het laatste is hier nog niet van gezegd. We zullen dit dossier tot op het bot onderzoeken.

Het zal u niet verbazen dat het jaarverslag een goednieuwsshow is. “Labiomista wordt meermaals naar voren geschoven als de realisatie van het jaar, het is duidelijk dat het ook de put van het jaar is”, zegt Marleen Vrancken. ''Want ook andere verwezenlijkingen zijn eigenlijk bijkomende investeringen voor Labiomista.'' ''Maar over de kinderarmoede, dat in verkiezingstijd voor het bestuur het speerpunt was, geen woord'' vult Zuhal Demir aan.

Het stadsbestuur blijft kiezen voor de weg van de minste weerstand en weigert haar echte problemen aan te pakken. En uiteindelijk is de Genkenaar daar nog steeds het kind van de rekening van.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is